Morgen, 3 september 2011, wordt gevierd dat het schaken in Hengelo (O) 100 jaar georganiseerd is in een schaakclub. Dit is de club (eerst HSC en na de fusie met Stork SC HSC-Stork genoemd) waar ik sinds 1998 lid van ben in Hengelo en waar ik na de verhuizing naar Amersfoort lid van ben gebleven. Waarschijnlijk ook om het eeuwfeest van de club mee te mogen maken.

In 1911 werd de Hengelose Schaak Club (HSC) opgericht. Exacte datum heb ik even niet bij de hand, maar ik heb nog wel wat kranteartikelen bij de KB opgedoken, waarin vermeld wordt dat op 7 mei 1911 een schaaktoernooi in Hengelo, in hotel De Halven Maen, is gespeeld. De eerste prijs bestond uit een zilveren medaille.

De tekst van het artikel in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 8 mei 1911 is:

Gisteren is in het hotel de Halve Maan in Hengelo een nationale schaakwedstrijd gehouden, uitgeschreven door het Schaakblad. 28 spelers hadden er zich voor aangemeld, waarvan er 23 opkwamen. De 1e klasse telde 4, de 3e 12 en de 4e 7 spelers. De uitslag was als volgt:

1e klasse: 1ste pr. P.J. Tack te Zwolle 2½ p. ; 2de pr. D. de Leeuw te Enschede 2½ p. (bij loting); 3e pr. J. Mulder te Enschede en G.J.A. Wessel te Oldenzaal.

3e klasse: Groep I, 1e pr. H.D. Altena te Eule, gemeente Hengelo 2½ p.; 2e pr. P. van Dam te Enschede 2p.; Groep II, 1e pr. B.J. van Stapele 3 p.; 2de pr. dr. Stomps te Borne 2 p.; Groep III, 1e pr. C.E. Guye te Hengelo 3 p.; 2de pr. M. Hakkert te Hengelo 2 p.;

4e klasse: 1e pr. C. Swart en J. Polling te Hengelo, beiden met 3 p.; 2de pr. J.K.H. Fuchs te Hengelo en D. Spiele te Enschede beide met 2 p.

Opvallend is de naam C. Swart, deze naam kom je in de kranten van rond 1927 ook nog een paar keer tegen als oplosser en bedenker van schaakproblemen. In de Hengeloose Courant uit ergens 1911 wordt ook gewag gemaakt van het schaaktoernooi in Hengelo. Het zou natuurlijk zo maar kunnen zijn dat dit ook de reden is geweest voor de oprichting van de HSC.

Bijzonder in het geval van dit toernooi vind ik dat het verslag in de Nieuwe Rotterdamsch Courant stond, waar ik ook minimaal twee aankondigingen heb gevonden. Helaas heb ik nog geen digitale bestanden gevonden van de Hengeloose Courant. Misschien dat daar meer informatie over de oprichting en de eerste clubavonden gevonden kan worden.