Soms sta je met iemand te praten over het schaken en dan valt er een naam. Dan denk je 'o ja, daar heb ik ook nog eens mee staan praten'. In mijn geval was dat ergens in Maastricht (1993) tijdens een ICGA bijeenkomst een gesprek met Mihail Botwinnik. Getolkt door, hoe heet ie ook alweer, die journalist van de Haagse Courant die altijd in Rusland als correspondent zat. Ik schijn die naam niet goed te kunnen onthouden. Wel dat ik ooit nog eens van de beste man heb verloren in een Ooievaar Weekendtoernooi.

Een dag later, tijdens het leiden van een KNSB wedstrijd in Zaandam, staat die zelfde journalist plots voor je neus. En warempel, je weet direct hoe hij heet: Alexander Munninghoff. Tegenwoordig uitkomend voor het tweede team van DD. Dat in Zaandam tegen het eerste van het Witte Paard speelde in de zelfde zaal als ZSC-Saende. Een wonderbaarlijk toeval.

Maar waarover heeft die Jan nu met de grote Botwinnik staan praten? Vast niet over het schaken, want daar is hij niet veel beter in geworden. Inderdaad niet over het schaken maar over Linux! Tijdens zijn lezing op de ICGA bijeenkomst vroeg hij om hulp voor een nieuwe Unix. Aangezien de Sovjet Unie ter ziele was, was er voor zijn onderzoek (Kaissa, het Russische schaakprogramma) geen geld meer beschikbaar om nieuwe software te kopen. Aangezien ik net bij een vriend Linux had zien draaien, was dat een leuke aanleiding om de heer Botwinnik eens te spreken. Hij was er niet van overtuigd dat hij Linux kon gebruiken (is het wel BSD compatible?), maar het was wel erg goedkoop (gratis!). Het gesprek werd beëndigt met een dankwoord en zijn visitekaartje. Ik natuurlijk snel mijn eigen visitiekaartje afgegeven. Als ik nog meer informatie had, kon ik dat wel faxen. Ik moest Jaap van den Herik maar vragen om het faxnummer van Karpov. Dan kwam het wel aan.

Helaas is er uit dit gesprek verder niets gekomen. Het visitekaartje heb ik ingelijst en opgehangen. Met een hele mooie herinnering aan het gesprek.